Za ten prosty trick znienawidzą Cię producenci kaszotta...
...i innych gotowych mieszanek.
Dzisiejszy eksperyment: własna mieszanka bazowa.
Przygotowanie do przechowywania
Przybliżony skład (miara objętościowa):
- jedna część suszonej włoszczyzny
- trzy części czarnej soczewicy
- trzy części pęczaku
- trzy części ryżu brązowego.
Mieszamy dokładnie i wsypujemy do suchego szczelnego pojemnika (można zapakować próżniowo, ew. z pochłaniaczem tlenu). Wytrzyma długo.
Przygotowanie do podania
- Jedna część mieszanki bazowej
- Dwie części wody.
- Olej lub oliwa na oko.
- sól na oko
- ulubione przyprawy (np. Garam Masala, suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim, zioła zamiast soli)
Wszystko wrzucić do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż będzie al dente. Wyłączyć, zamieszać, zostawić na pół godziny, żeby wchłonęło wywar.
Można jeść na gorąco lub zimno, z dodatkami albo saute.
like this
timorl likes this.
reshared this
m0bi, Jakub Krawczyk i htkszt reshared this.
Paweł Precz
in reply to 8Petros [$ rm -rv /capitalism/*] • • •8Petros [$ rm -rv /capitalism/*] likes this.
8Petros [$ rm -rv /capitalism/*]
in reply to Paweł Precz • •Marcin
in reply to 8Petros [$ rm -rv /capitalism/*] • • •