Przejdź do głównej zawartości


#PięćPrzemian #PięćSmaków #KuchniaChińska #Tao

Czy #umami to #smak #ostry, czy po cichu zostały podmienione? Czy może od początku polskie źródła to źle tłumaczyły?

Ale kuchnia taoistyczna ma te 2000 lat z hakiem, a smak umami odkryto oficjalnie dopiero w 20. wieku.

To jak to jest?

Kierunkowy74 reshared this.

in reply to 8Petros [$ rm -rv /capitalism/*]

no skąd ostry. Umami to "mięsny", a niesie go glutaminian sodu, który jest nie tylko w mięsnym sosie, ale też całkiem naturalnie jest w sosie sojowym i długo gotowanych warzywach.
in reply to Anna-Maria 🐦‍⬛

@siwa Smak ostry to właściwie rodzaj bólu. W 1908 odkryto glutaminian monosodowy (powszechnie zwany vegeta) czyli substancję która smakuje umami, kuchnia azjatycka znała smak umami od praktycznie zawsze i uzyskiwała go dodając wodorostu który nazywa kombu (pl. Listownica Japońska) a nie proszku z fabryki. (dane z wikipedii)